Lovasterápia és élménynap fogyatékkal élő gyermekek részére


A projekt célja:

Már nagyon vártuk a pályázatot. A legutolsó sikeres pályázatunk óta nem volt lehetőségük a gyerekeknek lovak vagy állatok közelében lenni. A projekt célja és célkitűzése az előző alkalomhoz hasonlóan a sérült gyermekek és fiatalok fizikai, pszichés és szociális fejlődésének segítése a lovak érintése és a lovaglás terápiája által. A kicsik és fiatalok között vannak autisták, szellemileg visszamaradottak, a fizikai fogyatékosok, nemlátók és mozgásképtelenek. Gyermekotthonokban élnek, szüleik, rokonaik nem tudnak vagy nem akarnak gondoskodni róluk.

Az otthon falain belül lejátszódó legtöbb történet a családtól történő elszakadásról, vagy krónikus, súlyos fizikai és mentális eredetű betegségekkel való mindennapos küzdelmekről szól. A legtöbb kisgyerek szellemi és fizikai elmaradottsága miatt nem járhat iskolába, a nap legnagyobb részét az otthon falai között töltik. A gyerekeket gondozók végtelen önzetlenséggel és kitartással ápolják őket, rendszeres csoportos és egyéni terápiás kezelést nyújtanak, ám az igazán felejthetetlen élményt a gyerekek számára a „külvilág csodái” jelentik. Sajnos többnyire csak az Alapítvány által szervezett programokra jutnak el a gyerekek. Ezek, az otthon falain kívül tapasztalt élmények újdonságot, stimulációt jelentenek nekik és azon kívül, hogy vidám időtöltést nyújtanak számukra, kimutatható a fejlődésük is különösen a rendszeres sportterápiák által. Ebben a törekvésben szeretné önkéntes csapatunk is támogatni őket és hozzájárulni a gyerekek fejlődéséhez.

A lovas terápiákat bevált módszerként használják különböző gyógyítási célokra, hiszen a lovakkal való interakció és a mozgás, lovaglás az egyik leghatásosabb terápia számos károsodás, sérülés javítására. A ló és a lovaglás hatásai hozzájárulnak a gyorsabb, eredményesebb gyógyuláshoz, képességfejlődéshez és rehabilitációhoz.

A program a Rákoscsabai Fecske Lovas Egyesület lovardájában kerül megvalósításra, ahol lehetőség és személyzet is van terápiás lovaglásra. A tervezett élménynapon ~15 fogyatékkal élő gyermek és fiatal, illetve az őket vigyázó személyes kísérők (~ 8 fő), valamint Mi, az OTP Bank dolgozói vennénk részt. A gyerekek az Alapítvány által biztosított kisbuszokkal érkeznek a lovas iskolába a kijelölt szeptemberi hétvégén (a lovas iskolával és az otthonnal egyeztetett időpontban. Másfél óráig lovagoltatják majd a gyerekeket 8 lovon, így mindenkinek lesz bőven lehetősége lovon ülni. A lovaglás után az Alapítvány támogatásával – a gondozók javaslatára – egy Burger King-be mennek a gyerekek ebédelni, mert még soha nem ettek hamburgert és az előző pályázaton elnyert program keretében (életükben először) elfogyasztott pizza is nagy tetszést váltott ki a gyerekeknél. Az ebédet a gyorsétterem állja, erre nem kérünk támogatást.

A megpályázott összeg felhasználásának célja:

60.000 Ft lovaglási díj (8 ló + kísérő: 5000 Ft/óra/ló ->> 1,5 óra összesen 60.000 Ft)

Csapatunk:

OTPónik

Csapatunk 7 kollegából áll, akik a bank különböző területeiről csatlakoznak a programhoz, hogy fogyatékos gyermekeknek nyújthassanak segítséget. A csapat már „összeszokott”, hiszen a korábbi önkéntes alkalmakkor is együtt segítettünk a gyerekeknek. Mindnyájunkat mélyen megérintett a gyerekek helyzete és kivétel nélkül úgy gondoltuk, gondoljuk, hogy lehetőségeinkhez mérten aktívan is szeretnénk szerepet vállalni a segítségnyújtásban, a sérült gyermekek életének gazdagításában.

Az eddig megvalósult önkéntes programjaink eredményét és hatását látva és a többszöri pozitív visszajelzéseket megtapasztalva csak erősödött motiváltságunk. Mind úgy gondoljuk, hogy a másoknak való segítségnyújtás az életünknek része kell, hogy legyen.