Ételt ki nem dobunk!


A projekt célja:

A három évvel ezelőtti "Gasztro Bank" projektünk folytatásaként két hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű alapítvány gyermekeinek szeretnénk a napi szociális problémáik megoldásában segíteni azzal, hogyan tudják a saját környezetüket szebbé, élhetőbbé tenni akkor is, ha a szülők nehéz helyzetben vannak vagy nincs példa előttük, egyúttal védeni a környezetet. Hogyan tudnak olyan egyszerű, alapvető, olcsó ételeket elkészíteni, amivel nemcsak a menzán jutnak meleg ételhez, ha a szülők nem is főznek számukra, valamint betekinteni egy-egy szakma feladataiba, a későbbi pályaválasztáshoz. Hátrányos és halmozottan hátrányos gyermekek részére - Környezetvédelmi és Gasztro Nap rendezése, melynek egyfelől célja az élelmiszer pazarlás megelőzése, a háztartási hulladékok csökkentése, szelektív gyűjtés, kerti hulladékok felhasználása- komposztálás -, zöldítés az élhetőbb környezetük és a környezetvédelem érdekében. Másfelől mesterszakács segítségével a tudatos étkezés és élelmiszerkezelés, kevés pénzből finomat főzni, hogyan használjuk fel a maradékokat, receptírás, főzés lesz a projekt része. Így kapcsolódunk a "Neked munka nekem álom" programhoz, bemutatva a kertész, szakács, pincér szakmákat.

A megpályázott összeg felhasználásának célja:

A pályázott összegből a festéshez, az ajtó javításához, a bútorlap kicseréléshez, valamint a függöny elkészítéséhez és felszereléséhez szükséges alapanyagokat és eszközöket biztosítjuk. Önkéntes munkákkal szeretnénk a szociális helyzeten is javítani, kivenni a részünket az élelmiszermentésben. A gyermeket segítjük az iskola udvarának rendbetételében, virágültetésben, előadást és gyakorlatot tartunk a szelektív hulladékgyűjtés, komposztálás témakörben, segítünk az ételek elkészítésében, itt bevonjuk az előző pályázatban már részt vett gyermekeket, mire emlékeznek, mit végeztek azóta. Egy nagyon aktív és pozitív napot tervezünk.

Csapatunk:

Öko-team

Az önkéntes csoportot a jászberényi fiók munkatársai alkotják. 2010 óta többször volt már sikeres nyertes pályázatunk a bank önkéntes programja keretében. ( pl. Zoo-álom, Érintés Karácsonya, Dömdödöm, Más-Kép, Gasztrobank), mindezek mellett, rendszeresen végzünk önkéntes munkát saját anyagi hozzájárulásunkkal, hétvégi szabadidőnkben idősebbeknek, gyermekeknek, sérülteknek, rászorulóknak, vagy éppen pénzügyi edukációt az iskolákban helyi szinten, valamint az O Oktatási Központtal együttműködve. Különböző gyűjtési, adományozási akciókat is szervezünk, illetve kapcsolódunk nagyobb rendezvényekhez. A fiók minden dolgozója elkötelezett az önkéntes program iránt, az új dolgozókat is bevonjuk a programokba. Jászberényben és környékén tudják, hogy ránk mindig számíthatnak!