Játék nélkül nincs gyermekkor


A projekt célja:

Borostyánvirág Alapítvány 1997-ben alakult azzal a céllal, hogy segítse a támogató családdal nem rendelkező gyermekes anyákat. Az elsődleges célcsoport a kapcsolati erőszak és gyermekbántalmazás áldozatai. Az otthon lakóinak ez a hely olyan, mint egy nagycsalád, ahol korlátozottan, de szabályok mentén kell élni, kompromisszumok mentén. Nem csak a nőket védik a tevékenységünk során, hanem a családokat. Abban a családban, ahol a nőt bántják, ott a gyereket is bántják. A gyerek, amit lát, amin szocializálódik - és ha az rossz - azt kell megszüntetni. Alapvetően az áldozatokon keresztül a gyermekáldozatok védelme a legfontosabb a rendszerben, mert ők a jövő ígéretei. Ha hagyjuk őket bántalmazó környezetben felnőni, akkor ez lesz a minta. Az Otthonnak jelenleg 35 fő lakója van, ebből 25 gyermek. Számukra egy aprócska közösségi tér és egy füves udvar áll rendelkezésre. A jó idő közeledtével egyre inkább vágynak a friss levegőre, a szabadtéri játékra, azonban a füves udvar jelenleg üresen áll, az Alapítványnak nem áll rendelkezésére olyan keret, melyből szabadtéri játékokat tudnának a gyerekeknek biztosítani. Ahhoz, hogy az itt élő gyerekek mindennapjait színesebbé tegyük, kicsit elfeledtessük a sok rossz emléket, szabadtéri játékokat szeretnénk ajándékozni számukra, melyeket egy közös játék során tudnánk felavatni. Önkéntes csapatunk három vonalon szeretne segítséget nyújtani az Alapítványnak, az Otthon lakóinak:

1. A szervezet elsősorban az általa fenntartott intézmény működtetésével kapcsolatos adományokat keres. Gyűjtést szervezünk, ahol tartós élelmiszert, háztartási eszközöket és felszereléseket, ruházatot és játékokat, energiatakarékos izzó és egyéb épületműködtetési felszereléseket szeretnénk részükre átadni.

2. A pályázattal elnyerhető összegből udvari, szabadtéri játékokat vásárolnánk, amiket a gyerekek a jelenleg teljesen üres füves területen hosszú távon használhatnak. Ezeket az eszközöket egy közösen szervezett sorversenyen fel is avatnánk.

3. Végül, de nem utolsó sorban egy közös vacsorával, egy közös élménnyel szeretnénk kicsit kizökkenteni őket szomorú helyzetükből, hacsak kis időre is.

A megpályázott összeg felhasználásának célja:

Udvari, szabadtéri játékok biztosítása az Anyaotthon számára, valamint az élménynap költségei.

Csapatunk:

Játék nélkül nincs gyermekkor

A Kaposvári Igazgatóság dolgozói már számos alkalommal önkénteskedtek rendezvényeken, vagy egy-egy jó ügy mellé állva támogatásukat nyújtották, akár tárgyi, akár anyagi segítséggel; gyermekotthontól kezdve, egészen a kutyamenhelyig. Nehéz helyzetbe került kollégák, ismerősök, ismeretlenek támogatása egy adott élethelyzetben mindenkinek szívügye. Adományoztak tanszereket, tartós élelmiszereket, rendszeresen adnak vért. Ilyenkor nem csak a fióki, de más szervezeti egységhez tartozó, de a Kaposvári Igazgatóságon dolgozó kollégák is aktívan részt vesznek. 2017-ben az Igazgatóság pályázatot nyújtott be az OTP Helyi Érték programra, pályázatuk pozitív elbírálásban részesült. Ehhez a kezdeményezésükhöz a város másik fiókja a Körzeti Fiók is csatlakozott. Továbbra is szeretnénk megmutatni, hogy összefogással tudunk segíteni a rászorulókon.